Retrospektivna izložba skulptura i reljefa Balše Rajčevića

Sreda, 09. april 2014. god.

Retrospektivna izložba skulptura i reljefa Balše Rajčevića

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 11. aprila, sa početkom u 19 časova biće otvorena retrospektivna izložba skulptura i reljefa autora Balše Rajčevića pod nazivom “Skulpture koje cure”, koji će se beogradskoj publici predstaviti radovima nastalim u poslednjih desetak godina.

Balsa Rajcevic, Vajar , slikar , pesnik i likovni kritičar , rođen je 23 . juna 1941 . u Beogradu . Završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu i Filozofski fakultet u Beogradu . Magistrirao na istom fakultetu 1976 . Redovno izlaže od 1968 . godine , uglavnom skulpturu ali i kolaže , ulja i akvarele . Izlagao je na preko 450 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( Pariz , Oslo , Helsinki , Sofija , Bukurešt , Budimpešta , Ingolštat , Kairo i Padova ) i na 54 samostalne izložbe u zemlji ( Beograd , Zagreb , Niš , Kragujevac i dr . ) , kao i u inostranstvu ( Pariz , Rim ) . Predstavljao je Jugoslovensku selekciju na 14 - om bijenalu male skulpture u Padovi . Za svoj umetnički rad 23 puta nagrađivan ( Oktobarski salon , Beograd - 1975 i 1991 Prva nagrada za skulpturu . ) , Nagrada za najuspešniju izložbu u beogradskim galerijama 1978 ; nagrada Jugosloven - skog bijenala male skulpture u Murskoj Soboti , 1981 . Godišnja nagrada ULUPUDS - a i 1978 1992 . godine i dr . Dela mu se nalaze u vlasništvu više muzeja i modernih galerija . Kao likovni kritičar objavio je preko 800 tekstova , likovnih kritika i eseja o umetnosti . Objavio je i pet knjiga iz istorije umetnosti , četrnaest pesničkih zbirki i četiri zbirke kratkih priča kao i jednu knjigu poetskih ogleda . O njegovom radu objavljeno je preko 150 bibliografskih jedinica . Štampana je i knjiga Kritika o književnom delu B . Rajčevića , kao i monografija Skulptura Balše Rajčevića .

U predgovoru kataloga Sava Stepanov, istoricar umetnosti I likovni kriticar navodi: “Važan detalj Rajčevićeve koncepcije jasu oni fragmenti njegovih skulptura gde se čvrsti oblik rastače kao da se topi i pretvara u " meke " , amorfne , sporo cureće , razlivajuće i zatalasane "anamorfoze". Da strogoj i disciplinovanoj konstrukciji oblika daje jedan osoben karakter procesualnosti , nekakav utisak pomeranja i zagonetnost " non finito " situacije kojima se nameću bogate metaforičke mogućnosti ...”

Izložba će biti otvorena do 18. aprila.