Petrović Vladislav

( Sremska Mitrovica, 1935 ) English

Petrović Vladislav

Završio Akademiju likovnih umetnosti, odsek vajarstvo i posdiplomske studije u Beogradu. Član ULUS-a od 1967. godine. Učestovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu , Moskvi, Parizu, Devonu i Londonu (dva puta). Učestvovao na vajarskom simpozijumu u Ostrušcu, BIH.
Autor je spomenika i skulptura na otvorenom prostoru: Spomenik kanadskim pilotima, Oksford (1982-1984); skultura u kamenu, Ostružac, BIH; spomen reljef za Dom kulture u Zavidovićima, BIH;
Bavi se izradom plaketa, značaka, unikatnog i kostimskog nakita, kao i scenografijom (uradio za više od od 80 pozorišnih predstava). Realizovao oko 20 bisti u bronzi i kamenu poznatih javnih ličnosti iz kulturnog i javnog života i narodnih heroja za razne ustanove i preduzeća i više spomen ploča.
Nagrade: nagrada za spomenik podunavskom partizanskom oderedu, Inđija ; otkupna nagrada na jugoslovenskom konkursu za spomenik Jovanu Steriji Popoviću , Novi Sad; I nagrada za značku za III kongres sindikata poljoprivrednih radnika Jugoslavije; I nagrada za značku Savesa sindikata Jugoslavije; I nagrada za plaketu OS SSRNS, Beograd, Palilula; nagrada za skulpturu na prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd (1971); I nagrada Muzeja revolucije na izložbi NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije, Beograd (1971); plaketa Novog Beograda za doprinos tridesetogodišnjoj izgradnji Novog Beograda (1987).

Adresa: 11000 Beograd, Poenkareova 2

Skulpture umetnika u bazi (3)