Brtka Mira

( Novi Banovci, 1930. ) English

Brtka Mira

Završila Akademiju za pozorišnu i filmsku umetnost (odsek režije) u Beogradu i Akademiju likovnih umetnosti u Rimu. Režirala u Narodnom pozorištu u Subotici, nekolicinu dokumentarnih filmova i bila saradnik i asistent režije Folcom Quilicijem, Pietrom Germijem, Nikolom Majdakom, Stipe Delićem, Ganijem i Luzetijem. Prevodila tekstove, knjige i radio drame i bavi se kostimografijom. Učestvovala u osnivanju (1967)i bila član internacionalne grupe Iluminasion. Pored slikarstva od 1990.godine bavi se i skulpturom. Izlagala na velikom broju samostalnih i klektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Učestvovala u aktivnostima Biroa za preventivnu imaginaciju (pokret u Rimu, 1970) a u Staroj Pazovi vodi jednu od “filijala” tog pokreta: Biro za balkanizaciju umetnosti. Učestvuje na likovnim simpozijumima i kolonijama: Nadlac (Rumunija), Umetnost reciklaže , Begeč; Simpozijum sculpture Meander, Apatin; Tragom Paje Jovanovića, Vršac; Simpozijum skulpture Tera, Kikinda; Likovna kolonija u Vrnjačkoj Banji, Likovna kolonija u Herceg Novom, Umetnička kolonija, Kladovo.
Nagrade: Plaketa grada Gubbia, nagrada “Ćiril Kutlik” Bački Petrovac, nagrada “ Miloslav Lehotski (Bratislava 2001) nagrada sremskomitrovačkog salona (2002 i 2003), nagrada "Sava Šumanović". Živi u Staroj Pazovi i Rimu

Sajt: www.mirabrtka.com

Email:

Skulpture umetnika u bazi (5)